Orehnjača i makovnjača

Sastav:

500 g brašna
3,5 g kvasca
1 cijelo jaje
2 žumanjka
100 g maslaca
500 g oraha
300 g maka
6 dcl mlijeka
550 g šećera

1 dcl ruma
100 g grožđica
korica limuna

Priprema:

Pjenicu za dizano tijesto pripremamo tako da u zasebnoj maloj posudi izmiješamo kvasac, žličicu šećera i
brašna i pola dcl mlakog mlijeka. Stavimo na toplo da odstoji 45 minuta.
Na dasci za tijesto prosijemo brašno, dodamo ostale sastojke i pjenicu te sve zajedno umiješamo u rahlo tijesto (tijesto miješamo ručno – mikserom ili “klofamo” kuhačom).

Tijesto prebacujemo u čistu posudu posutu brašnom, pokrivamo ga krpom i stavljamo na toplo mjesto da se diže od prilike 30-40 minuta. Dok tijesto fermentira, pripremamo nadjev. Pustimo mlijeko da zavrije i dodamo šećer.

U jednu posudu stavljamo mljevene orahe, a u drugu mak. U obje posude dodamo grožđice namočene u rumu, naribamo limunovu koru na fini dio ribeža te promiješamo. Vruće mlijeko prelijemo preko obje smjese te ih izmiješamo, i smjese su spremne za punjenje tijesta.

Tijesto podijelimo na dva dijela, razvaljamo na širinu posude za pečenje te jedno nadjevamo makom, a drugo orasima te ih “zarolamo”.

Obje štruce položimo u namašćenu posudu za pečenje. Rastopljeni maslac stavljamo između štruca da se ne zapeku. Prije pečenja žumanjkom premažemo štruce te ih ostavimo da se dižu još 15 minuta.

Kolač stavljamo u pećnicu na srednju razinu, na 180 ºC cca 60 minuta.

Uz ove domaće kolače preporučujemo desertno vino prošek.

I to je to, dobar tek!